GroenGeijsteren-Voedsel

Doelstelling

De werkgroep Voedsel houdt zich bezig met duurzaamheid in relatie tot voeding, omgeving en natuur. We streven ernaar dat onze footprint op de aarde minder belastend wordt. We willen ons verdiepen en leren van wat op ons pad komt. De leden van de werkgroep brengen hun eigen kennis, kunde en interesse in. Daardoor zijn onze initiatieven divers.


Leden

De volgende GroenGeijsteren leden zitten in deze werkgroep:

Ilse Elbers, Nens van der Wijngaard, Toon Keijzer, Alphons van Nispen tot Pannerden.


Contact met de werkgroep Voedsel

We komen ca. 1 keer in de maand bijeen. In de tussentijd zijn we of individueel of samen bezig met onze onderwerpen / projecten. Het is hartstikke leuk. Wil je meedoen? Neem dan contact met ons op of mail naar voedsel@groengeijsteren.nl.


Een eerste initiatief, overzicht van streekproducten

De werkgroep voedsel heeft met zorg een overzicht samengesteld waar lokale streekproducten te verkrijgen zijn. Er is een straal getrokken van ca 20 km om Geijsteren heen. Met alle bedrijven die op het overzicht staan, is overleg gevoerd.  

Ons doel, koop lokale streekproducten om een lage ecologische voetafdruk als mens op de natuur achter te laten. We willen minder transport / vervuiling door leveranciers en consumenten.

Dat betekent voor bewoners van Geijsteren en Venray ga, als dat kan te voet of op de fiets naar de plaats waar het groeit. We geloven in een kleinschalige aanpak gericht op duurzaam, smaakvol, voedzaam en liefst biologische producten. Een betere wereld begint bij jezelf. 

Het overzicht met streekproducten kan je via deze link vinden. Je kan het bestand met adressen over streekproducten dan ook downloaden. Wellicht handig voor als je onderweg bent.


Ken je omgeving, koop lokale streekproducten

Je komt in het streekproducten overzicht onder meer tegen: groenten, fruit, melk, eieren, zuivel, honing, bier, wijn, vlees, natuurvoeding, jam, sappen, notenolie en restaurants. Met al of niet biologisch producten.

Het overzicht gaat uit dat Geijsteren het centrale punt is 😊. Hoe verder weg van Geijsteren, hoe verder een bedrijf onder op de lijst staat. De bedrijven begeven zich in alle richtingen om Geijsteren (Venray), richting Arcen, Ysselsteyn, Grubbenvorst, Vortum-Mullem en Boxmeer.

In de groene kolommen staat vermeld: het soort product, de naam van het bedrijf, de plaatsnaam van het bedrijf en informatie over een mogelijk biologisch keurmerk.

In de andere kolommen staat per bedrijf andere relevante informatie als details over de streekproducten, contactpersoon van bedrijf, adres, postcode, openingstijden, ja/nee online bestellen, opmerkingen (o.a. over wanneer aanbod), recyclebare verpakking, telefoonnummer, e-mail, website naam.

 

We zijn heel benieuwd hoe dit overzicht wordt ontvangen. Wie er blij van wordt en wat we ermee bereiken. Leuk idee ook om alleen of samen met vrienden een fietstocht te maken en een aantal bedrijven langs te gaan en de streekproducten te kopen.

 

We gaan voor 1 jaar het streekproducten overzicht promoten en faciliteren. Daarna volgt een evaluatie, met de vraag hoe verder. Indien u vragen heeft over deze lijst of aanvullingen op deze lijst, neem dan contact op met werkgroep voedsel GroenGeijsteren en mail naar: voedsel@groengeijsteren.nl


Interessante artikelen

In onze bibliotheek vindt u artikelen over dit onderwerp die wij graag met u willen delen, ze staan onder Voedsel-omgeving-natuur.